Stress

Stress hoort bij het leven. Het kan de juiste spanning zijn, nodig om alert op (nood)situaties te reageren. Deze gezonde stress bevordert ook de concentratie die helpt een lastige klus tijdig tot een goed einde te brengen. Na afloop verdwijnt de spanning vanzelf.

Stress kan ook minder effectief zijn. Bijvoorbeeld bij een constant hoge werkdruk of bij privé-spanningen. De spanning verdwijnt niet meer, de rek raakt eruit. Deze stress is niet gezond en kan leiden tot overbelasting en uitputting. Met als mogelijk gevolg een burn-out.

We leven in een tijd van stress. Wanneer jij je bewust bent van je eigen stress, dan wordt het vervelend. Want aandacht zorgt voor groei. Maar wees gerust, want het is realistisch dat je stress snél, veilig en vertrouwd wordt opgelost.

Wat is Stress precies

Stress is een toestand die optreedt wanneer je niet in staat bent, of je jezelf niet in staat acht, om aan de eisen die aan je worden gesteld te voldoen. Als deze stress op het werk ontstaat noemen we het werkstress.

Stress ontstaat als de belasting te groot wordt voor de belastbaarheid van de persoon in kwestie. Die belastbaarheid is voor een ieder anders.

De belastbaarheid van iemand hangt af van o.a.:

- Gewenning (Ben je gewend veel en hard te werken?) - Cultuur (Kom je uit een omgeving waarin het ‘gewoon’ is om veel van iemand te vragen?)
- Je karakter (Ben je een perfectionist of iemand die de kantjes er vanaf loopt? Vind je het werk wat je doet leuk of niet?)
- Je lichamelijke en psychische conditie.

Stress kan ook positief zijn. Dan daagt ’t uit om tot verbetering te komen, om creatieve oplossingen te bedenken.

Bij stress speelt de intensiteit en de duur van de belasting een rol.

Je kunt een hoge stress verdragen als die kortdurend is. Je kunt een langere periode van minder hoge stress verdragen, maar ook dié moet op een gegeven moment eindig zijn.

Stress is een modewoord, voor psychische spanning. Hoe moderner de maatschappij en hoe meer regels er zijn, des te meer stress. Hoe meer stress, des te meer dat piekeren een kans krijgt en elkaar versterkt.

Stress ligt op de loer

Stress op het werk, stress in het verkeer, stress achter de computer, stress om op tijd te komen, stress om iets niet af te krijgen, stress vanwege je relatie, stress omdat je vindt dat je niet begrepen wordt, stress vanwege weer een bekeuring, stress vanwege de verbouwing van de buren enz.

Hoe is stress te herkennen?

- Gevoelens van angst, ontevredenheid, irritatie, lusteloosheid.
- Vergeetachtigheid, vermindering van eetlust, libido en creativiteit.
- Lichamelijke klachten als: hoofdpijn, buikpijn, lage rugpijn, versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk, droge mond, transpireren en slecht slapen.
- Afnemende prestatie, meer verzuim, verminderde productiviteit.

Zowel saai, eentonig, te gemakkelijk als zwaar en te moeilijk werk kunnen stress veroorzaken. Vooral als er weinig mogelijkheden zijn om zélf het werk in te delen qua inhoud en tijd.

Je kunt stress op 2 manieren verminderen:

1) Intern (je zoekt oplossingen bij jezelf)

- Je kunt stress verminderen door anders tegen de situatie aan te kijken (o.a. met behulp van coaching of therapie).
- Je kunt je stress 'afreageren' door te gaan sporten (positief) of te gaan drinken (negatief).

2) Extern (je zoekt oplossingen in de situatie)

- Door taken af te stoten,
- Door conflicten op te lossen, - door eventueel van baan te veranderen.

De steun die je krijgt uit je omgeving is erg belangrijk voor het effect van stress: iemand met veel steun zal minder snel gestrest raken dan iemand zonder die steun. Maar vaak blijken mensen die gevoelig zijn voor stress het juist heel moeilijk te vinden om steun bij anderen te vragen.

Tips:
1. Reageer je stress af door te gaan sporten.
2. Kijk welke taken je af kan stoten.
3. Leer steun te vragen in je omgeving.

Of kies voor een stressvrij leven

Met See & Do coaching en counseling kom je snel in de 'state of mind' zoals mensen die hebben die zelden last van stress hebben. Heb je stress, dan reageer je op bepaalde impulsen van buiten anders dan je zou wensen. Er zijn kleine programmafoutjes in je belevingswereld ontstaan die met See & Do coaching en counseling direct worden opgespoord en veilig, deskundig en vertrouwd worden opgelost. Je wordt stressvrij en uitgerust met nieuwe gereedschappen die je vertrouwen geven.

Oplossing van stress

Kies voor tweemaal een personal coaching sessie voor het beste resultaat. Je stress wordt snel, veilig en vertrouwd opgelost.

Heb je behoefte aan hulp bij het verminderen van jouw stress? Neem dan hier contact met me op.

Voor meer informatie

Klik hier
Website laten maken door Modual.