Angsten en Fobieën

Wanneer spreek je van een angst/fobie?

Het is goed om eerst een duidelijk verschil te maken tussen een angst en een fobie.

Bij een angst voelt iemand een naar gevoel terwijl hij of zij zich in de beangstigende situatie bevindt. Er is pas sprake van een fobie indien iemand zich van te voren al zo druk maakt dat hij of zij niet eens in de situatie durft te komen waar men fobisch voor is.

Dus iemand die angst heeft voor spinnen voelt zich naar indien er daadwerkelijk een spin is, maar gaat wel naar locaties waar spinnen zouden kunnen zitten. Terwijl iemand met een spinnenfobie niet eens op zo’n enge plek durft te komen. Dus iemand met angst voor vergaderen, vergadert wel, maar voelt zich daar slecht bij terwijl iemand met een fobie voor vergaderen probeert alle vergaderingen zoveel mogelijk te vermijden.

Kortom, of het nu om hoogtevrees gaat of smetvrees of angst voor het spreken in het openbaar of wat voor fobie of angst dan ook, als je het wel aangaat dan is er sprake van een angst en indien je alles zoveel mogelijk vermijdt, dan is er sprake van een fobie.

Het is heel normaal om je leven te maken te krijgen met angst, een fobie of een angststoornis. Meestal ontstaat een angst in één keer en ga je vermijdingsgedrag vertonen dan wordt het een fobie genoemd. Psychiaters noemen het graag een angststoornis.

Iets dat in één keer ontstaat, kan met dezelfde energie in één keer opgelost worden. See & Do coaching en counseling doet dat in twee personal coaching sessies.

Wat is er precies aan de hand?

Velen mensen wereldwijd hebben zichzelf een angst fobie bezorgt.

Wanneer een angst/fobie gedachte ontstaat is grotendeels onbekend. In principe kan iedereen een fobie ontwikkelen. Angsten en fobieën zoals de angst voor spinnen ontstaan vaak in de kinderjaren en kunnen spontaan over gaan. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een fobie. Dit heeft voor een deel een genetische basis. Verder zijn mensen met een fobie gevoeliger voor het krijgen van andere fobieën.

Iedere persoon heeft een bewust en een onbewust denken. Beiden zijn ze de hele dag actief bezig – dus ook jouw onbewuste.

Jouw denken kun je vergelijken met een ijsberg. We zeggen altijd “dit is nog maar het topje van de ijsberg.”

Waarom? Omdat het grootste gedeelte van de ijsberg zich onder water bevind, volledig uit het zicht maar nadrukkelijk aanwezig. Zo is het ook met jouw gedachten.

Jouw bewuste gedachte zijn als het topje van de ijsberg. Jouw onbewuste gedachten zijn het grote gedeelte van de ijsberg dat uit het zicht onder de waterspiegel ligt. Jouw bewuste denken beslaat ongeveer 10% van het grote geheel en jouw onbewuste de overgebleven 90%.

Het “probleem” zit dus onbewust. Jouw denken veroorzaakt echt jouw angst fobie. Jij hebt een gedachte en jouw brein kent niet het verschil tussen fictie en werkelijkheid. Alles neemt jouw brein aan voor waar – dus ook jouw angst fobie.

Het is dus een kwestie van loslaten van jouw angst fobie. Daar zijn tal van manieren voor en al die manieren zijn goed. Allemaal zorgen ze ervoor dat die belemmerende gedachten die storingen die ervoor zorgen dat de energie die door jouw lichaam heen stroomt, niet vrij kan stromen.

De motivators achter jouw angst/fobie gedachten zijn jouw gevoelens. Haal de gevoelens achter een gedachte weg en het "probleem" is opgelost want je laat het los. Het heeft geen betekenis meer voor jou.

Jij bent er toch echt van overtuigd dat datgene waar jij een fobische angst voor hebt ontwikkeld jouw meer pijn dan plezier gaat brengen. Daardoor zal jouw denken er alles aan doen om jouw van datgene waar het van overtuigd is dat het jouw pijn zal gaan doen weg te halen.

Het is niet de spin, lift, vliegtuig, bloed, naalden, vogels, hoogte die jouw de angst fobie geeft. Jij bent het die dat heeft gedaan. Jij hebt om wat voor reden dan ook aan dat voorwerp of persoon een bepaald gevoel verankerd wat er voor zorgt dat jij telkens een overdreven angst of fobie gevoel hebt wanneer jij aan datgene denkt of er bij in de buurt komt.

Een heleboel woorden. Veel personen gaan zich dan schuldig voelen, maar dat is totaal niet nodig. Nu weet je wat er aan de hand is en nu kun je het aanpakken en oplossen. Mits je dat wilt, want er zijn genoeg personen die min of meer wel weten dat ze een angst fobie hebben maar het niet noodzakelijk vinden om zichzelf van die angst fobie te verlossen.

See & Do coaching en counseling mobiliseert het eigen herstelvermogen en heeft de kennis en ervaring om dat effectiever en sneller voor elkaar te krijgen dan welk andere methodiek dan ook.

Leven met een angst/fobie is geen optie

Leven met angst of een fobie is geen optie zolang er See & Do coaching en counseling is! Tijd komt nooit terug en je leeft maar één keer. Je hebt recht op je vrijheid en het recht om te investeren in de kwaliteit van je leven.

Wil jij snel en adequaat verlost worden van je angst of fobie, neem dan hier contact met mij op.

Voor meer informatie

Klik hier
Website laten maken door Modual.